utele.org https://utele.org Energialähteiden tulevaisuus maapallolla Tue, 07 Nov 2023 05:30:03 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Kiinalaisia astioita https://utele.org/kiinalaisia-astioita/ Tue, 07 Nov 2023 03:30:00 +0000 https://utele.org/?p=62 Kiina on hyvin tärkeä kauppakumppani Suomella ja eurooppalaisille. Kiinan maailmanlaajuista valtaa ei kannata väheksyä. Tilastokeskuksen mukaan Kiina on Suomen neljänneksi tärkein tuontimaa.

Koristeelliset teekupit

Kiinan astiateollisuus on perinteisesti ollut hyvin vahvaa. Kukapa ei muistaisi kotoaan jo vuosikymmenten takaa erilaisia kiinalaisia teekuppeja tai muita koristeellisia astioita. Enimmäkseen kirjavat astiat olivat kai koristeena lasivitriinissä, mutta joskus ja sopivissa tilanteissa juhlakattauksissa niitä käytettiin. Tiesitkö muuten, että Ylen mukaan kiinalainen teeseremonia vastaa tapakulttuuriselta tärkeydeltään suomalaista saunaa. Teekuppien lisäksi Kiinasta tulee tosiaan paljon muitakin astioita. Osa on hyvinkin edullisia ja osa taideastioista olla todella arvokkaita.

Luo tunnelmaa

Näin syksyn tullen ruokapöytää ja samalla omaa mielialaansa voi piristää erilaisilla ja kukaties aivan uusilla astioilla. Paljon erilaisia astioita tarjoaa esimerkiksi Fyrklövern. Jos omasta astiakaapista ei löydy sopivia lautasia, niin kannattaa katsoa, löytyisikö verkkokaupasta uusia vaihtoehtoja.

Sisustusvaihtoehtoja

Mallistosta löytyy starttisettejä, alku- ja pääruokalautasia-, syviä lautasia, katelautasia ja leivos- ja leipälautasia. Todella monipuolinen valikoima! Tarjolla on myös jouluaiheisia lautasia. Mitäpä, jos kerrankin yllättäisit koko perheen ja suvun ja kattaisit joulupöydän aivan viimeisen päälle uusilla jouluaiheisilla astioilla! Sivusto toimii kuukausiperiaatteella eli sinne liitytään jäseneksi, jonka jälkeen posti tuo astiapaketin kerran kuukaudessa. Kätevää, eikö totta!

Astioiden ja lautasten lisäksi tunnelmaa kotiin voi luoda myös sisustustuotteilla, kuten valaisimilla, kynttilänjaloilla, pöytäliinoilla, sisustustekstiileillä tai erityisillä teemamallistoilla.

]]>
Apua ja turvallisuutta: Loukkaantuneiden siirtäminen vakavan tilanteen hallintaan https://utele.org/apua-ja-turvallisuutta-loukkaantuneiden-siirtaminen-vakavan-tilanteen-hallintaan/ Wed, 04 Oct 2023 03:00:00 +0000 https://utele.org/?p=60 Kun tapaturma iskee, loukkaantuneiden nopea ja turvallinen siirtäminen voi tehdä merkittävän eron heidän hyvinvoinnilleen. Tämä artikkeli tarjoaa käytännön vinkkejä ja menetelmiä loukkaantuneiden siirtämiseen tilanteen vaatimalla tavalla. On tärkeää toimia varovaisesti ja ammattilaisapua etsien aina.

Loukkaantuneen Tilanteen Arviointi

Ennen kuin ryhdyt toimiin, arvioi tarkkaan loukkaantuneen tila ja vammojen vakavuus. Niskavammojen tai selkävammojen epäilyissä vältä siirtämistä, ellei henkilön turvallisuus ole uhattuna.

Vetomenetelmä – nopea siirto

Tämä menetelmä soveltuu tajuisille ja lievemmin loukkaantuneille.

  1. Viestintä: Puhu rauhallisesti loukkaantuneelle, varmistaen heidän tietoisuutensa ja suostumuksensa siirtoon.
  2. Raajojen Kiinnitys: Jos mahdollista, pyydä heitä pitämään kädet rinnan päällä tai ranteet yhdessä rinnan yli. Tämä estää turhaa liikettä.
  3. Varovainen Vetäminen: Vedä varovasti olkapäistä tai käsistä, välttäen äkillisiä liikkeitä.

Peittomenetelmä – vakaampi tuki

Tämä menetelmä tarjoaa lisätukea ja sopii vammoille, jotka vaativat vakautta.

  1. Valmistele Peitto: Aseta vahva peitto tai vaate loukkaantuneen viereen.
  2. Siirto Peiton Avulla: Auta loukkaantunut peiton päälle ja taita peitto varovasti heidän ylleen.
  3. Yhteistyössä Siirto: Pyydä toista henkilöä auttamaan peiton pitämisessä tiukkana, kun siirrät loukkaantunutta.

Ammattiapu ja Tulevaisuus

Vaikka ensiapumenetelmät ovat arvokkaita, ne eivät korvaa ammattiapua. Ota aina yhteyttä hätäpalveluihin ja hanki asianmukaista hoitoa niin pian kuin mahdollista.

Lisäresursseja:

  1. Suomen Punainen Risti – Ensiapuohjeet
  2. Kansallinen Hätäkeskus – Turvallisuus ja Ensiapu

Johtopäätös: Loukkaantuneiden siirtäminen vaatii huolellisuutta. Muista aina priorisoida turvallisuus, kommunikointi ja ammattilaisapu tarpeen mukaan. Osta baxstrap rankalauta täältä

]]>
Suojaa itsesi kasvomaskilla ja visiirillä altistustilanteissa https://utele.org/suojaa-itsesi-kasvomaskilla-ja-visiirilla-altistustilanteissa/ Mon, 20 Mar 2023 05:00:00 +0000 https://utele.org/?p=56 Kasvomaskien ja suojavisiirien käytöstä on koronapandemian aikana annettu monenlaisia suosituksia. Voimassa oli pitkään yleinen maskinkäyttösuositus, mutta nyt jokaisen tulee päättää asiasta itse.

Asiasta tekee monimutkaisen se, että liikkeellä on niin paljon ristiriitaista tietoa maskien hyödyistä ja haitoista. Toisten mielestä maskeista ja visiireistä ei ole mitään hyötyä, toiset taas eivät mene minnekään ilman niitä. Otetaanpa selvää siitä, missä tilanteissa suojautuminen kannattaa.

Viranomaisten ohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL suosittelee kasvomaskin käyttämistä julkisissa kulkuvälineissä ja yleisissä tiloissa. Muuallakin maskia voi edelleen hyvin käyttää oman harkinnan mukaan. Lisäksi maskia tulee aina käyttää näissä tilanteissa:

  • kun olet menossa testiin tai lääkärin vastaanotolle koronaepäilyn vuoksi
  • jos sinulla on koronaoireita, mutta joudut ehdottomasti poistumaan kotoasi
  • kun tiedät altistuneesi virukselle

Viime aikoina on ollut havaittavissa, että läheskään kaikki eivät enää käytä maskia, vaikka ovat selvästi flunssaisia. Muiden toimintaan on vaikea vaikuttaa, mutta omaa turvallisuuttaan voi yrittää parantaa käyttämällä maskia ja visiiriä. Muista valita riskitilanteisiin riittävän laadukas hengityssuojain.

Tyylikästä maskia on mukavampi käyttää

Onneksi kenenkään ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut tyytyä tylsänvärisiin kasvomaskeihin, sillä tarjonta on moninkertaistunut pandemian alkuajoista. Voit valita juuri sopivan värin ja tehdä maskista osan asukokonaisuuttasi. Kasvomaski on myös arvostettu liikelahja, jonka avulla saat näkyvyyttä yrityksellesi. Axon Profil tarjoaa laajan valikoiman maskeja ja visiirejä valitsemallasi painatuksella.

]]>
Hanki itsellesi hyvä vara-akku tuomaan ekstra virtaa https://utele.org/hanki-itsellesi-hyva-vara-akku-tuomaan-ekstra-virtaa/ Tue, 07 Feb 2023 03:00:00 +0000 https://utele.org/?p=54 Akku voi loppua niin puhelimesta kuin kannettavasta tietokoneesta yllättäen. Vara-akulla eli monelle tutummin powerbankillä pystyy varautumaan tämänlaisiin yllättäviin tilanteisiin. Hyvällä vara-akulla pystyy lataamaan puhelinta siellä, missä ei ole mahdollista ladata puhelinta muuten. Aina ei pistorasiaa ole saatavilla. Etenkin, jos harrastat paljon esimerkiksi retkeilyä tai yön yli retkiä metsään, voi vara-akulla ladata puhelimen helposti missä ja milloin vain.

Millainen on hyvä vara-akku?

Jo pienelläkin rahalla voi saada oikein hyvän vara-akun.

Hyvä vara-akku lataa itsensä suht nopeasti täyteen, jolloin et joudu odottamaan kauhean kauan, saadaksesi vara-akun käyttöön. Hyvässä vara-akussa on myös tarpeeksi paljon kapasiteettia, jotta sillä lataa varmasti esimerkiksi puhelimen akun täyteen. Yleensä on hyvä, että akussa olisi ainakin tuplaten kapasiteettia oman puhelimesi akkukapasiteettiin nähden. Täten saat parikin kertaa ladattua puhelimesi täyteen. Jos sinun oma vara-akkusi ei tällä hetkellä täytä näitä ehtoja, sitten tarvitset tämän seuraavaksi helpottamaan seikkailuitasi.

Turvallisuus vara-akkujen kanssa

Erinäiset truvallisuusseikat on hyvä ottaa huomioon vara-akun kanssa. Kyseessä on kuitenkin litiumakku, joka voi syttyä herkästi palamaan. Vaikka akut ovatkin pieniä, ne ovat hyvin tehokkaita. Lue täältä litium akun sammuttamisesta. Otathan myös huomioon, että vara-akkuja ei esimerkiksi matkustaessa lentokooneessa, saa kuljettaa ruumassa. Tämä johtuu tulipaloriskistä. Nykyään, jos unohdat akun ruumaan, noutamattomat vara-akut lahjoitetaan eteenpäin.

]]>
Varavirtalähde puhelimeen https://utele.org/varavirtalahde-puhelimeen/ Mon, 16 Jan 2023 03:00:00 +0000 https://utele.org/?p=52 Matkapuhelimien määrä on kasvussa ja yhä useammalla se onkin asia, joka lähtee aina mukaan kotoa poistuttaessa. Vaikka matkapuhelimien määrä on valtava ei niiden akun kesto kuitenkaan vastaa käyttömäärää. Varsinkin puhelimen vanhetessa, sen huomaa akun kestävyydessä. Vaikka puhelin ei olisikaan vanha myös pakkanen kurittaa akun kestävyyttä.

Ensi talvena kuitenkaan ei anneta pakkasen imaista kaikkea virtaa akusta tai anneta puhelimen iän haitata, sillä oletko jo kuullut powerbankeista eli varavirtalähteistä, joilla lataat puhelimen akun täyteen vähintään kerran.

Varavirtalähteen koko ja käyttö

Kokonsa puolesta varavirtalähteet on helppo ja kevyt ottaa mukaan käsilaukkuun, taskuun tai koululaisen reppuun.

Käyttäminen itsessään on helppoa sillä tarvitset lataamista varten vain oman matkapuhelimesi laturin, laturi kiinnitetään varavirtalähteeseen, joka joko automaattisesti lähtee lataamaan laitetta tai käynnistetään virtapainikkeesta. Varavirtalähde lataa laitteesi täyteen ja sammuu automaattisesti. Mikäli laitteesi akku ei ole täysin tyhjä, jää varavirtalähteeseen jäänyt ylimääräinen virta käytettäväksi toisella kerralla.

Varavirtalähde ladataan liittämällä se verkkovirtaan. Lataus on suhteellisen hidasta riippuen käytettävän varavirtalähteen koosta.

Varavirtalähteen valinta

Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen käyttö tarkoitukseen. Mikäli tarkoituksena ei ole olla pitkiä aikoja ilman sähkövirtaa, edullinen kertalataukseen riittävä varavirtalähde on hyvä valinta. Jos kuitenkin tarve on useammalle käyttäjälle tai pidemmälle lataus tarpeelle on lähes taivasrajana valinnassa, sillä tarjolla on varavirtalähteitä, jotka lataavat tehokkaasti puhelimesta kannettavaan tietokoneeseen. Lue lisää varavirtalähteen valinnasta täällä.

Saatavuus

Varavirtalähteitä on laaja valikoima netissä helposti tilattavissa.

]]>
Uusiutuvat energianlähteet https://utele.org/uusiutuvat-energianlahteet/ Mon, 16 Feb 2015 06:21:48 +0000 https://utele.org/?p=17 Uusiutuvilla luonnonvaroilla ja energianlähteillä tarkoitetaan kaikkia sellaisia luonnonresursseja, joiden katsotaan uusiutuvan tietyn ajan kuluessa. Luonnonvarat uusiutuvat jonkin mekanismin avulla: Esimerkiksi (makea) vesi, happi ja biomassa uusiutuvat kasvien yhteyttämisen ja energian kiertokulun kautta.Energiasta puhuttaessa hyviä esimerkkejä uusiutuvista energianlähteistä ovat vesivoima ja tuulivoima, jotka ovat osa maapallon normaalia ilmaston toimintaa: vesi kulkee luonnostaan ylempänä olevista järvistä jokien kautta mereen, vastaavasti järvet taas täyttyvät sateista. Tuuli taas syntyy matala- ja korkeapaineiden seurauksena. Myös biomassa ja kaikki siitä valmistettavat polttoaineet, kuten esim. Biodiesel ovat uusiutuvia energianlähteitä. Pitää kuitenkin muistaa, että jos luonnon resursseja käytetään nopeammin, kuin ne uusiutuvat, ei silloin voida enää puhua uusiutumisesta. Tällöin luonnonvarat kuluvat vain hiljalleen loppuun.Myös suoraa auringonvaloa ja -lämpöä voidaan käyttää energianlähteenä. Kaikki maapallon energia on viime kädessä lähtöisin auringosta, ja aurinkoenergian osalta ei voida oikeastaan puhua uusiutuvasta energiasta. Aurinkoenergiaa voidaan käyttää joko niin, että valo muunnetaan aurinkopaneelien avulla sähkövirraksi, jonka avulla ladataan akkuja. Toinen vaihtoehto on käyttää auringon lämpösäteilyä esim. vesisäiliön lämmittämiseen, josta voidaan ottaa joko suoraan lämmintä käyttövettä, tai pyörittää turbiinia, joka tuottaa sähköä.Uusiutuvilla energianlähteillä on lähinnä vain hyviä puolia. Huonoista puolista merkittävin on biopolttoaineiden käyttämisestä syntyvä kasvihuoneilmiötä lisäävä vaikutus. Myös tuulivoiman ja vesivoiman käyttöä on toisinaan kritisoitu maisema- ja ympäristönäkökulmilla.

]]>
Ydinvoima https://utele.org/ydinvoima/ Fri, 13 Feb 2015 12:30:39 +0000 https://utele.org/?p=15 Harva asia jakaa ihmisten mielipiteitä Suomessa niin vahvasti kuin ydinenergia. Toisille sen on uusiutuva, saasteeton ja ekologinen tapa tuottaa sähköä, vieläpä varsin tehokkaasti ja edullisesti. Toisille ydinvoima on taas kaikista vaihtoehdoista se huonoin, ja erityisesti ydinjätteen sijoittaminen turvallisesti pitkiksi ajoiksi on suuri kysymysmerkki.Toinen asia, mikä monia arveluttaa ydinvoimassa, on laitosten turvallisuus. Maailmassa on tapahtunut kolme merkittävää ydinvoimalaonnettomuutta: Harrisburg USA:ssa, Tsernobyl Neuvostoliitossa ja Fukushima Japanissa. Tämä ei ole vielä kuitenkaan kovinkaan montaa, kun muistaa, kuinka paljon ydinvoimaa käytetään. Tsernobyliä lukuunottamatta näyttää myös siltä, että voimalaonnettomuudet ovat jääneet ympäristövaikutuksiltaan melko vähäisiksi. Joka tapauksessa nykyinen tapa käyttää ydinvoimaa fissio-reaktiolla sisältää turvallisuusriskin. Ydinvoimassa on siis ainakin kaksi radioaktiivisuudesta johtuvaa merkittävää ongelmaa: ydinjätteen loppusijoitus ja ydinvoimaloiden turvallisuus.Nykyisen ydinvoiman riskit johtuvat siitä, että ydinenergian tuottamiseen käytetään atomin hajottavaa fissioreaktiota. Tämä vapauttaa paljon energiaa, mutta myös radioaktiivista säteilyä. Fissiolle vastakkainen reaktio on fuusio, jossa atomit hajoamisen sijaan liittyvät yhteen, jolloin vapautuu vielä paljon enemmän energiaa kuin fissiossa. Auringossa energiaa syntyy fuusioreaktiolla. Tämä ydinenergian muoto olisi ihanteellinen: Se tuottaa paljon enemmän energiaa kuin fissio, sen polttoaineena käytettäviä aineita on tarjolla lähes rajattomasti, ja ennen kaikkea fuusioreaktion tuloksena syntyy vain vaaratonta heliumia.Tämä ydinvoiman muoto on ollut tiedemiesten tutkimuksen kohteena jo useita kymmeniä vuosia. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, ennen kuin fuusiosta voi tulla uusi todellinen energian muoto. Kun se toivottavasti jonain päivänä onnistuu, saattaa olla, että ihmiskunnalla on yksi huoli vähemmän huolehdittavanaan.

]]>
Energiankulutus F1-kilpailuissa https://utele.org/energiankulutus-f1-kilpailuissa/ Mon, 09 Feb 2015 05:30:08 +0000 https://utele.org/?p=13 Formula 1 on suosittu autourheilulaji, jota monet suomalaisetkin seuraavat, ja tällä hetkellä F1-sarjassa on mukana peräti kaksi suomalaista. Tai voisi sanoa että kaksi ja puoli, sillä Nico Rosbergilla on Suomen ja Saksan kaksoiskansalaisuus. Sarjassa hän tosin edustaa Saksaa. Muut suomalaiskuljettajat ovat Valtteri Bottas ja paluun lajin pariin tehnyt Kimi Räikkönen.Harvemmin tulee kuitenkaan pohdittua Formula 1 -ajoja ja muita moottoriurheilulajeja ympäristön ja energiankulutuksen näkökulmasta. Tosiasia tietysti on, että moottoriurheilussa polttoainetta palaa, ja paljon, sillä F1-autojen tekniseen suorituskykyyn tarvitaan paljon energiaa. Toisaalta auto-ja moottoripyöräkilpailujen suhteellinen osuus kaikesta moottoriliikenteestä on häviävän pieni.Ympäristönäkökohdat ovat kuitenkin tulossa – ja jossain määrin jo tulleet – mukaan F1-sarjaankin. Formula 1:een on tullut mukaan polttoaineen kulutusta ja laatua koskevia sääntöjä, ja uudet säännöt vaikuttavat aina osaltaan seuraavien vuosien F1-sarjaan. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös kisojen lopputuloksiin, mikä tekee kisoista entistä arvaamattomampia. Täysin tasavertaisena talleja ei kuitenkaan pidetä, ja Betsafen kertoimet paljastavat tämänhetkiset ennakkosuosikit. Tällä hetkellä Mercedes-talli on vedonlyöntitilastojen kärjessä, mutta vain aika näyttää, miten asetelma uudella kaudella muuttuu. F1 on pitkälti tekninen laji, mikä tekee siitä myös vaikeasti ennustettavan. Sarjan tilanne saattaa muuttua täysin yhden osakilpailun ansiosta. Tämän vuoksi vedonlyönnissä saattavat myös suurempien kertoimien kilpailijat menestyä, mikä on tietysti heitä veikanneiden pelaajien mieleen. Jos ja kun sääntömuutoksia tulee vielä tulevaisuudessa lisää, vaikuttaa se myös esim. moottorien teknisiin ratkaisuihin ja sitä kautta autojen suorituskykyyn. Tämä puolestaan saattaa tuoda uusia talleja ja kuljettajia sarjan kärjen tuntumaan. Lajin kiinnostavuuden kannalta tämä on tietysti erittäin hyvä asia.F1 tulee varmasti kehittymään jatkossakin energiaystävällisempään suuntaan, ja ympäristönäkökohtia tullaan huomioimaan lajin säännöissä. Kulutusten ja päästöjen osalta ei kilpaurheilulla kuitenkaan ole kovin paljoa merkitystä suuressa mittakaavassa, kun puhutaan autoilun aiheuttamista ympäristöongelmista. Moottoriurheilu on kuitenkin hyvä tapa näyttää esimerkkiä ja ohjata muitakin autoilijoita kohti ympäristötietoista autoilua.

]]>
Fosiiliset polttoaineet https://utele.org/fosiiliset-polttoaineet/ Mon, 02 Feb 2015 09:36:52 +0000 https://utele.org/?p=11 Fosiilisilla polttoaineilla tarkoitetaaan maaperästä saatavia, muinaisista eloperäisistä aineista niiden fossiloituessa muodostuneita polttoaineita. Merkittävimmät fossiiliset polttoaineet ovat kivihiili, öljy ja maakaasu. Myös turve luetaan fossiiliseksi polttoaineeksi. Ne ovat myös ns. uusiutumattomia luonnonvaroja, mikä tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että kun jokin öljy- ja kaasuesiintymä on käytetty loppuun, ei sinne enää synny uutta öljyä tai kaasua. Turve on muista fossiilisista aineista poketen uusiutuva, mutta sen uusiutumisaika on hyvin pitkä – noin 10000 vuotta.Käytännössä hiilivedyistä koostuvat fossiiliset polttoaineet ovat kemiallista energiaa, vähän samaan tapaan kuin täyteen ladattu akku. Fossiiliset polttoaineet ovat muinaiseen kasvillisuuteen aikanaan varastoitunutta auringon energiaa. Fossiiliset polttoaineet ovat varsin energiapitoisia ja esimerkiksi dieselöljy, bensiini ja kerosiini pystyvät tuottamaan suuren määrän liike-energiaa räjähtäessään moottorin sylinterissä. Hitaasti poltettava polttoöljy on puolestaan helppo ja turvallinen tapa esimerkiksi talojen lämmitykseen, sillä öljyä voi polttaa pitkiä aikoja ilman valvontaa, toisin kuin esimerkiksi puuta tai hiiltä.Fossiiliset polttoaineet ovat siis varsin energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä, mutta niissä on myös paljon ongelmia. Ensimmäinen ongelma on niiden aiheuttama ympäristön saastuminen ja kasvihuoneilmiön kiihdyttäminen. Fossiilisista polttoaineista pyritäänkin pääsemään vähitellen eroon, tai ainakin vähentämään niiden käyttöä. Autojen polttoaineen kulutusta onk saatu pienennettyä varsin tehokkaasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Voit lukea tarkemmin autojen kulutuksesta artikkelista Autojen polttoainekulutus. Toinen fossiilisiin polttoaineisiin ongelma on se, että ne eivät uusiudu. Joskus tulee siis päivä, jolloin kaikki öljy ja kaasu on käytetty. Siirtyminen uusiutuviin luonnonvaroihin on siis väistämättä edessä.

]]>
Autojen polttoainekulutus https://utele.org/autojen-polttoainekulutus/ Fri, 30 Jan 2015 13:17:13 +0000 https://utele.org/?p=9 Autojen yleistyminen 1900-luvun alkupuolella oli yksi merkittävimpiä syitä öljyn ja siitä jalostettavien polttoaineiden, kuten bensiinin kysynnän kasvuun ja polttoainejakeluverkostojen syntyyn. Näin 100 vuoden perspektiivistä katsoen tämä kaikki tapahtui hämmästyttävän nopeasti: vain parissa kymmenessä vuodessa oli mm. koko USA:n tieverkko varustettu huoltoasemilla. Tämä tapahtui suurin piirtein vuosina 1915 – 1935.Tämän jälkeen seurasi vaihe, jossa autojen polttoaineen kulutuksesta ei juuri murehdittu, varsinkaan Amerikassa. Euroopassa oli kylläkin toisen maailmansodan jälkeen pulaa polttoaineista, ja säästeliäästi bensiiniä käyttävien pikkuautojen ja muiden kulkuvälineiden kehitys alkoi jo 1940-luvulla. Amerikka puolestaan porskutti isoilla amerikanraudoilla, jotka saattoivat kuluttaa jopa 20 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä. Tätä menoa jatkui aina 1970-luvun alun energiakriisiin asti, jolloin havahduttiin kiinnittämään huomiota autojen polttoainekulutukseen. Samoihin aikoihin alettiin myös vaatia autojen raskasmetalli- ja muiden ympäristölle haitallisten päästöjen pienentämistä.1970-luvulta alkaen autojen kulutus on saatu pienemään parhaimmillaan murto-osaan aikaisemmasta. Parhaimmillaan viiden hengen henkilöauton kulutus 100 kilometrillä voi olla jopa alle neljä litraa. Myös autojen ympäristön saastuttaminen on vähentynyt merkittävästi katalysaattorien ja bensiinin koostumuksen muuttamisen ansiosta. Lisäksi myös vähäpäästöisiä sähkö- ja hybridiautoja on alkanut tulemaan markkinoille. Tietysti sähköautonkin akku pitää ladata jonkin energiamuodon tuottamalla virralla, joten sähkö ei vielä itsessään ole mikään taikasana autojen ympäristöystävällisyydestä puhuttaessa.

]]>